Saturday 14 January 2012

2012 started

Is it true that Christopher Columbus discovered the Capsicum genus on January 1st? I honestly don't know. But even if it is true, that is not the reason why I usually start the chile seeds on that date.

This year we were in India on January 1st. Far away from my seed box. But today, eight days after coming home, and jet lag plus after-effects of the panchakarma has faded out, it was a good day to begin the Chile Pepper Year of 2012 :-)

Here are my labels that I reuse from previous years. 21 different varieties to go into soil today!


And even better, I have the perfect helper. Carl has been helping me with sowing the chile pepper seeds since many years. Can you feel the density in the picture below. Deep concentration. Extremely focused guys!

Details from my spreadsheet, the order of the seeds is crucial. No mistakes to be done... Hopefully....

This little modest box is nowadays my seedbox... Looking for the varieties to grow.

Carl doing a great job. Focus!

I couldn't find one of the varieties that I had planned to grow. A mismatch between the database and reality... Looking for a replacement...

Finished! Happy after a good work!

Teamwork is the path to success!

Here they are. There are many seeds in some of the pots. But the seeds are 8-10 years old. Hope they will germinate!

Ready to be covered with the lid, and moved into the heated bathroom floor.

Here is the list. Some old favorites and some new ones.
  1. Dedo de moca (C. baccatum)
  2. Cumari Enio (C. chinense)
  3. Cumari Salvador 2001
  4. Cheiro de Para Recife 2001 (C. chinense)
  5. Cheiro Recife 2001 (C. chinense)
  6. Trinidad perfume  
  7. Orange cheiro (C. chinense)
  8. Bod'e '06 (C. chinense)
  9. Bode roxa (C. chinense)
  10. Black Cayman (C. chinense)
  11. St. Kitt's Red (C. chinense)
  12. Patricias fresh '02 (C. baccatum)
  13. Douglah (C. chinense)
  14. Long chocolate habanero (C. chinense)
  15. 7 pot brain strain red (C. chinense)
  16. 7 pot primo (C. chinense)
  17. 7 pod brown (C. chinense)
  18. Bhut jolokia chocolate (C. chinense)
  19. Black naga (C. chinense)
  20. Indian frutescens (C. frutescens)
Number 20 is the newest one. It's the one I got seeds for in India :-) http://chilesinstockholm.blogspot.com/2012/01/capsicum-frutescens-from-india.html

Have a great weekend!
   Mats

5 comments:

  1. Härligt med hjälp! Vilken trevlig mix av chili, men det verkar vara chinense som gäller:) idag sådde även jag ett gäng chili och var väldigt nära att så Cumari Salvador. kul att du sådde den när jag lät mina frön vänta.

    ReplyDelete
  2. Ja, snart kan man helt lämna över till Carl :-) Just Cumari Salvador är riktigt gamla frön. Undrar varför jag egentligen envisas med dem. Men, det kanske funkar. Man måste ju försöka. //Mats

    ReplyDelete
  3. Det är lite av tjusningen, Mia sa att hon fått frön (klart) över 10 år gamla att gro. Man ska aldrig ge upp hoppet.

    ReplyDelete
  4. Härligt med hjälp! Mina hjälpredor har flyttat hemifrån för många år sedan. Nu är det mest katterna som vill hjälpa till och då kan vad som helst hända...
    Jag vaktar mina sådder och fasar för att dom ska riva ner byttorna i golvet, det har hänt:(
    Trevlig mix du visar, ska bli spännande att följa. Jag ligger lite efter i år, men igår fick jag äntligen ner mina.
    Må så gott!

    ReplyDelete
  5. Hej Billan! Haha, jag kan tro att det är livat med sådden och katterna! Här hemma är det väl mest jag själv som ställt till med oreda för att jag varit lite för optimistisk i hur många krukor man får plats med på en fönsterbräda :-) Men, man får försöka lära sig. Hela tiden... Trevlig helg!

    ReplyDelete