Sunday, 17 July 2011

Malabar spinach...

This one is really amazing. I'm almost 2 metres tall, and the spinach is taller than I am...

We talk about starting to eat it, but it's almost like we don't dare to eat it, because it has such powers :-)

What do you think? Do you have any nice recipes to share?

Regards,
  Mats

4 comments:

 1. Halloj, Mats! Ser fint ut det där! :) Jag har bara odlat den som krukväxt, även om jag vet att den är ätbar, mern den är ursnygg på försterbrädan med! Spaljering rekommenderas! :) Tror man kan ha den ungefär till allt man har vanlig spenat eller nässlor! Hittade ett recept på matklubben.se Man måste vara medlem (=gratis) för att se receptet - så jag lägger in hela):

  Malabarspenatpaj
  För 4 personer.

  Malabarspenat är en starkväxande lianväxt med stora suckulenta blad med utmärkt spenatsmak. Lätt att fröså och kan odlas i stora krukor/hinkar i växthus, inglasade uterum/balkonger under sommaren. Det går bra att använda andra bladväxter i denna paj ifall man inte har malabarspenat (ex. spenat, mangold, trädgårdsmålla, kirskål, nässlor) fast man kan behöva prova sig fram till lagom mängd av de bladväxterna. Pajen är god att servera med ex. kallrökt lax eller lufttorkad skinka.

  Ingredienser
  125 g smör
  1 ½ dl vetemjöl
  1 ½ dl grahamsmjöl
  1-2 msk kallt vatten

  400 g malabarspenat
  4 ägg
  3 dl mjölk
  3/4-1 tsk salt
  1/2 tsk riven muskot
  1 krm svartpeppar
  3 dl riven ost (ex. prästost eller cheddar)
  Gör så här
  Blanda snabbt ihop pajdegen och lägg den att vila i kylskåpet någon timme. Tryck ut pajdegen i en pajform och förgrädda i 10-15 min på 225 grader.

  Förväll malabarspenaten ett par minuter i kokande vatten och häll den sedan i ett durkslag och spola med kallt vatten. Låt malabarspenaten rinna av och krama sedan ur vätska ur malabarspenaten. Grovhacka sedan malabarspenaten och fördela den i pajskalet.

  Strössla ut den rivna osten ovanpå malabarspenaten. Vispa ihop ägg, mjölk, salt, muskot, peppar till en äggstanning och häll detta ovanpå malabarspenaten och osten.

  Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 35-40 min

  ReplyDelete
 2. Hej Mia!
  Tack! Den började sin bana som liten krukväxt i köksfönstret, men livskraften i den är ju nästan skrämmande :-) Så nu får vi börja käka den, innan den tar över helt.

  Fler "rapporter" följer...

  Ha det bra!
  Mats

  ReplyDelete
 3. I have tried growing that but it did poorly for me. Your's is amazing.

  ReplyDelete
 4. Hi John, I've never experienced anything like it. It's almost frightening :-)

  ReplyDelete